Perfectionismul. Ce este? Cum apare?
Perfecționismul se afla intr-o strânsă legătură cu anxietatea și cu o evaluare globală negativă de sine. De cele mai multe ori, perfecționismul presupune exercitarea unei presiuni asupra noastră pentru a atinge acele standarde pe care noi ni le-am impus. Astfel, manifestările comportamentale ale perfecționismului pot include realizări importante dar și compulsivitatea și obsesii.
Perfectionismul include o lupta continua pentru a atinge standarde înalte, o autoapreciere bazată exclusiv pe capacitatea de a atinge acele standarde. De multe ori, perfectionistii pot face repetitiv anumite lucruri de teama sa nu le scape ceva, pot avea dificultăți în a stabili priorități, devin defensivi dacă cei din jur le arata ca au greșit. De asemenea, copiii perfecționiști simt o anxietate crescută înainte de o evaluare sau de un test, pot simți vinovate, pot avea simptome depresive și se evaluează global negativ dacă nu ating standardele pe care și le-au impus. Ei pot gândi „îmi dau seama ca am făcut destul de bine dar trebuia sa fie perfect, de aceea sunt o persoana incompetenta.”
Alte convingeri pe care le pot avea indivizii perfectionsti:
„toată valoarea mea depinde de felul în care lucrez”
„nu ma va plăcea nimeni dacă nu sunt perfect”
„cei din jur mă pot critica iar asta este groaznic”
„ceea ce fac trebuie sa fie perfect, nu trebuie sa greșesc”
Cum se dezvolta perfecționismul?
Convingerile noastre despre noi, despre lume încep sa se formeze foarte devreme în copilărie și sunt influențate de valorile, de atmosfera de familie. Multi indivizi perfecționiști au crescut cu așteptări nerealiste din partea persoanelor apropiate, de cele mai multe ori, perfecționismul fiind încurajat în comunitate, școală, familie..
Perfecționismul poate duce la apariția simptomelor anxioase sau la o stima de sine scăzută. Psihoterapia te poate ajuta la constientizarea resurselor tale dar și a limitelor, la înțelegerea convingerilor care interferează cu creșterea ta.
Ai curajul sa fii imperfect!